رامین چلای آملی، مدیرعامل شرکت داده پردازان کوشای پاسارگاد در خصوص هدف از عرضه این نرمافزار به جامجم می گوید: «این نرم افزار با هدف تحقق کامل قابلیت های یک نرم افزار بیپیاماس (BPMS) پیشرفته و مبتنی بر وب توسعه داده شده است. دو محصول اصلی شرکت ما نرم افزار داشبور مدیریتی «رامیکس» و نرمافزار بیپیاماس جریان است و مشتری های شرکت ما اغلب وزارتخانه ها و سازمان های آب و شرکتهای توزیع برق و به طور کلی شرکت های دولتی هستند.»
مزایای نرمافزار بیپیاماس جریان :
افزایش سرعت و دقت در فرآیندهای اداری
سازمانها و شرکتها میتوانند با استفاده از نرمافزار بیپیاماس نسبت به مکانیزاسیون فرآیندهای سازمانی خود با کمترین زمان و ریسک اقدام کنند. شرکتها میتوانند بهکمک نرمافزار بیپیاماس جریان مانند فرمساز پیشرفته، سیستمساز و فرآیندساز، فرآیندهای غیرمکانیزه کسبوکار خود را به نرم افزارهای کاربردی تبدیل کنند. با این کار امور اداری سرعت میگیرد و با دقت بسیار خوبی ثبت شده و برای تجزیه و تحلیل توسط مدیر آماده میشود.
انعطاف پذیری متناسب با سفارش شرکتها :
نرم افزار بیپیاماس بهدلیل ساختار بومی اش این امکان را فراهم می کند تا منطبق بر سفارش و نیاز مشتری و کاربران تغییر و توسعه یابد. انعطاف در طراحی و امکانات و دسترسیها از مهمترین مزایای این نرم افزار است.
نرم افزارهای ارزانتر برای شرکتهای نوپا :
هزینه بسته های مختلف نرم افزار ارزشگذاری متفاوتی دارد تا شرکتهای کوچک و نوپا با تعداد نیروی انسانی کم و هم شرکتهای بزرگ و سازمانهای دولتی بتوانند خدمات مناسب خود را با توجه به بودجهشان خریداری کنند.
امکان ارزیابی و تحلیل اطلاعات سازمانی با داشبورد مدیریتی جریان :
همه شرکتها و سازمانها از نرم افزارهای مختلفی برای امور مالی، حقوق و دستمزد، فروش و مدیریت ارتباط با مشتری و …استفاده میکنند که اطلاعات را درون حافظه خود ذخیره میکند و عموما هم شرایط استفاده از دادهها و تحلیل دقیقشان برای مدیران پیش نمیآید. در حالی که این دادهها میتواند حاوی پیامهای مهمی درباره سازوکار اداری حاکم بر شرکت و کیفیت کار نیروی انسانی و تعامل با مشتریان باشد. به همین خاطر این نیاز وجود دارد که همه اطلاعات در بستری معین تلفیق شود و در اختیار سازمان و شرکت قرار بگیرد. با این روش مدیران می توانند اطلاعات را در تمام حوزه ها رصد کرده و بر اساس آن تصمیمات اجرایی را اتخاذ کنند.
ویژگی های نرم افزار جریان :
در مقایسه با نرم افزارهای مشابه ایرانی سازمانها برای این که بتوانند فرآیندها و کارهایشان را به نرمافزار تبدیل کنند دو راه پیش رو دارند؛ گزینه اول این که بتوانند فرآیندهای سازمانی خود را به یک شرکت یا متخصص نرم افزاری توضیح دهند و از او بخواهند برایشان یک نرمافزار فرآیندساز تهیه کند و بعد آن را در سیستم های سازمان سفارش دهنده نصب کرده و طریقه استفاده اش را آموزش دهد و هر بار که این فرآیند تغییری نیاز داشت یا قرار بود بخش ویژه ای به آن افزوده شود به شرکت نرمافزاری درخواست داده شود تا آن موارد را اعمال کند به این شکل سازمان به طور مستمر وابسته است به شرکت و یا متخصص نرمافزاری که قرار است تغییرات را اعمال کند و آموزش های لازم را پس از هر تغییر به کارکنان سازمان ارائه دهد ولی در رویکردها جدید سازمان می تواند یک پلتفرم کامل را برای فرآیندهای اداری خود خریداری کند و تمام موارد مورد نیاز خود را به شکل سفارشی در آن پیادهسازی کند به این ترتیب یکبار برای همیشه زیرساخت نرم افزار بی پی ام اس خریداری می شود و بدون نیاز به تخصص برنامه نویسی و با دانش مختصری در این زمینه می تواند تغییرات و سفارش ها را اعمال کند. در این حالت حتی اگر اهداف، برنامهها، مدیریت و مسؤولان سازمانها هم تغییر کنند باز هم امکان تغییرات گسترده یا جزئی وجود دارد به طوری که در زمانی کوتاه فرآیندها اصلاح شوند و به شکل تازه ای در بیایند. به طور کلی پاسخگویی و انعطاف نسبت به نمونه های داخلی و خارجی از مهمترین ویژگی های نرم افزار بی پی ام اس است.
مدیرعامل شرکت می گوید: «متاسفانه بسیاری از شرکتها و سازمان هنوز اهمیت لزوم استفاده از نرمافزارهای مدیریتی را نپذیرفته اند و درباره کارایی و تسهیلگری خوبی که در فرآیندهای اداری و سازمانی ایجاد می کند اطلاعات کافی ندارند. در واقع کاربر اصلی این نرم افزار مدیران شرکت ها هستند و لازم است تا آنها به بلوغ استفاده از چنین خدماتی برسند و تصورشان این نباشد که چنین خدماتی شاید یک محصول لوکس غیرکاربردی باشد و بود و نبودش در کیفیت امور اداری تاثیر چندانی ندارد.» آملی ادامه میدهد: «چالش دیگری که ما در این حوزه با آن دست و پنجه نرم می کنیم اجرانشدن قانون کپیرایت در ایران است که باعث شده بیشتر شرکتها و سازمانهایی که نیاز به استفاده از نرمافزارهای مدیریتی را احساس می کنند سراغ نمونه های خارجی بروند و بهدلیل رایگان بودن نسخه های کرک شده تمایل بیشتری به استفاده از آنها داشته باشند. در حالی که این نکته را فراموش می کنند که وقتی یک شرکت دانش بنیان ایرانی خدماتی با کیفیت و دقت محصولات خارجی ارائه می دهد این حسن را دارد که تمام اطلاعات در کشور باقی می ماند و متناسب با نیازهای خاص هر شرکت به آنها خدمات ارائه می دهد.»
بدون دیدگاه